{ "title": "Dua Çiçeği", "image": "https://www.dua.gen.tr/images/Dua-Cicegi-74.jpg", "date": "20.01.2024 00:36:03", "author": "Gül KASAR", "article": [ { "article": "
Dua çiçeği uzun, ince, yeşil ya da kahverengi yapraklara sahip bir bitkidir. Çiçek vermeyen bu bitki, iplikle örülmüş gibi dekoratif yaprakları için tercih edilmektedir. Akşamları yapraklarının dua eder gibi yukarı doğru kalkmasından dolayı dua çiçeği adını almıştır.

Sıcak ve nemli ortamları seven bir bitkidir. Dua çiçeği 10 derece sıcaklığın altında bulundurulmamalıdır. Yaz aylarında direk güneş ışığına maruz kalırsa, yaprakları zarar görür ve görünümü bozulur. Yaz aylarında gölge ya da yarı gölge alanlar tercih edilmelidir. Kış aylarında ise aydınlık mekanlarda bulundurulmalıdır.

Dua çiçeği yüksek oranda neme ihtiyaç duyan bitkidir. Yeterli nem sağlanmazsa ya da havanın kuru olduğu iklimlerde yaprakların uçları kıvrılır ve kahverengileşir. Sıcak havalarda yapraklarına su püskürtmek nem ihitiyacını karşılamak için çok iyi bir yoldur.

Dua çiçeği bitkisinin saksı değiştirme işi genellikle Şubat ve Mart aylarında yapılmalıdır. Kullanılacak olan toprak, hafif geçirgen, kumlu ve yaprak çürüntüsü içeren toprak olmalıdır. İyi yanmış ve elenmiş gübre ile funda toprağı karışımları da kullanılabilir. Bol humuslu, vitamin ve minerallerden zengin bir toprak seçilmelidir. Hazırlanan toprak karışımı bitkinin köklerinin hava almasına engel olmamalıdır. Saksının bitkiye küçük geldiği düşünülüyorsa, saksı kademe kademe büyütülmeli, çok büyük saksıya konulmamalıdır.

Haziran ve Eylül ayları arasında iki haftada bir, yapraklı bitkiler için kullanılan 2 gr/l kompoze gübre verilebilir. Kış aylarında ise bu süre uzatılabilir.

Dua çiçeğini ilkbahar ve yaz aylarında bol bol sulamak gerekmektedir. Kuru ve sıcak havalarda yapraklarına su püskürtmek bitkinin yapraklarının nemlenmesi için gerekmektedir. Kış aylarında ise su miktarı azaltılır, sadece bitkinin toprağının hafif nemli kalması sağlanır. Toprağın tamamen kurumamasına da dikkat edilmelidir. Fazla sulanırsa köklerinde çürümeye sebebiyet verilir.

Bakımı kolay olan dua çiçeğinin kısaca bakımı nasıl yapılır?
" } ] }