{ "title": "Dua Nedir", "image": "https://www.dua.gen.tr/images/Dua-Nedir-34.jpg", "date": "19.01.2024 08:26:42", "author": "Filiz gül", "article": [ { "article": "Dua Nedir, Kelime anlamı olarak çağırmak, istemek, yardım talep etmek ve seslenmek anlamına gelir. Dinimizde ise dua, Allah'a sevgi göstermek, ondan gelebilecek olan her yardıma muhtaç olduğunu bildirmektir. Yapabilecekleri sınırlı olan insanoğlunun, sınırsızca istekte bulunması demektir.

Dua Allah'la iletişim kurmaktır. Allah'la iletişim kurmanın en etkili yoludur dua etmek. Bir ibadet de sayılan dua ile ilgili Peygamber Efendimiz (S. A. V)'de \"Dua ibadetin özüdür\" demiştir. Dua sadece Allah'a yalvarıp yakarmak ve yardım talep etmek için kullanılmaz. Allah'tan gelen her türlü yardım sonucunda, bolluk bereket zamanlarında ve başı darda olmadığı zamanlarda da şükür niyetiyle kullanılmalıdır. Her fırsatta Allah'a dua etmek, onun rızasını kazanmak ve sağlık, sıhhatin devamı için önemli bir ibadettir. Her gün yapılması gereken farz olmayan ancak Rab-bini hatırladığını gösteren bir ibadettir.

Dua ile ilgilen Bakara suresinde bir ayet bulunmaktadır. Dua, hastaların kendilerini manevi yönden daha iyi hissetmelerini de sağlar. Allah'a bu hastalık sürecinde inandığını ve onun için en hayırlı olanı vereceğini bilmektir.

Dua ne şartlarda kabul olunur?

Dua, Allah'a ibadet etmek ve onu hatırladığını göstermek için yapılan bir ibadettir. Kimi zaman bu dualar yardım talebiyle edilir, kimi zamanda şükür ve hayır için edilir. Karşılık bulunmadığı taktirde dua bırakılmamalıdır. Allah, edilen her duayı bir şekilde kabul edeceğini ayetlerle belirtmiştir. Peygamber Efendimiz (S. A. V) bu konuyla ilgili hadislerinde şöyle demiştir \"Dua edene istediği şey ya bu dünyada hemen verilir veya ahirete bırakılır yahutta üzerinden bir kötülük giderilir\"
Duanın daha etkili olabilmesi için yapılan bazı durumlar mevcuttur. Bunlardan bazıları şunlardır:
" } ] }