{ "title": "İstihare Duası", "image": "https://www.dua.gen.tr/images/Istihare-Duasi-82.png", "date": "19.01.2024 20:05:42", "author": "TURGUT KAYNAK", "article": [ { "article": "
İstihare Duası, Kişinin yeni başlayacağı bir işte, gireceği yeni bir işyerinde ya da evleneceği bir kişi ile yani tüm yeniliklerde kişi için hayırlı olup olmadığını göstermesi için istihareye yatılır ve onun için edilen duadır istihare duası. Elbette bu bir tek dua ile olmamaktadır, ayrıca bunun bir namazı vardır. Kılınacak olan namazın saati de duanın yolunu şaşmaması açısından önemlidir. İstihare duasının ve namazının zamanı yatsı namazından hemen sonradır. Zamanının yatsıdan hemen sonra olmasının nedeni ise namaz kılındıktan sonra hiç kimse ile konuşmadan, yemek yemeden yani diğer dünya işleri ile hiç uğraşmadan kalbinde düşündüğün şeyin yerini başka bir düşünce almadan duayı okuyup namazı kılınıp yatmaktır. Yattıktan sonra rüyada farlı farklı renkler görülür bu renklere göre hangi niyet için yatıldı ise o niyetin hayırlı olup olmadığı anlaşılır. İstihare duasını okuyup istihareye yatan kişi asla zarar görmez, istihareye yatan kişi hüsrana uğramaz, istihareye yatan kişi asla pişman olmaz. Allah istihareye tüm samimiyeti ile inanıp istihare duasını okuyup namazını kılarak ve inanarak yatan kişileri asla daima korur ve onlara doğru yolu gösterir.

İstihare duası; Birçok dini kitaplarda veya İnternet sitelerinde mevcuttur. Arapça okunabildiği gibi Türkçe anlamını da okuyabilirsiniz. Ayrıca dua kişinin kalbinden geçeni yani niyetini isteğini Allah' belirtmesi ve ondan istemesidir. Bu nedenle ezberlenmiş herhangi bir dua yerine içimizden içimizden geçenleri tüm samimiyetimizle dua ya dökersek bu çok daha makbul olacaktır. Bu nedenle istihare duası ederken de hangi niyetimiz için istihareye yatıyor isek onun içe dua etmemiz gerekmektedir. Örneğin (Allah'ım sen niyet etimin hayırlı olup olmadığını bana göster. Kalbime ferahlık ve bana uykumda doğru olana yönlendir. Şeklinde dua edilerek niyet alınır.

'Allah Resul'u (S. A. V.) kimin bir dileği varsa ve onunla ilgili aklında bir şüphe varsa istihare namazı kılsın buyururdu. İstediği şeyin hayırlı olup olmayacağını kıldığı namazın sonrasında uykusunda görecektir buyurdu. İstiharede görülen rüyanın mutlak bir anlamı bulunmaktadır.

İstihare Duası Yapılış Şekli; Öncelikle abdest alınıp farz namazı yani yatsı namazı kılınıp ardından istihare namazı kılınır bu iki namaz arasında dünya işleri ile meşgul olunmaması gerekir. Daha sonra istihare duası okunup kişi içinden geldiği gibi duasını ekler niyetini alarak mümkünse hiç konuşup kalbi dünya işleri ile meşgul etmeden bilinç altına yerleştirdiği niyeti ile uyur ve rüyasında beyaz ve yeşil gibi renkler görülürse niyeti hayra siyah veya kırmızı renkler görürse olumsuzlukla yorumlanmaktadır.

Buradan aşağısı Cemil Celepci'nin yorumudur:
İstiharede rüyaya yatmak şart degil. Yedi kere istihare namazını kılıp duasını ettikten sonra kalbe doğana göre hareket etmek yeterlidir. Bununla beraber mekruh vakitler dışında kılınan istihare namazı ve istihare duasının hemen ardından rüyaya yatan kişi uyur uyumaz istiharenin etkisiyle hemen uyanır. Zaten rüyadaki halet-i ruhiyesi uyandıktan sonra kendini belli edeceğinden o işi yapıp yapmamaya çok rahat bir şekilde karar verebilir. Bu cümleden olarak son derece rahat ve huzurlu bir şekilde uyandıysa tereddütsüz o işi yapmasının hayır olduğuna karar verebilir. Yine tarifi imkânsız bir şekilde korkulu, endişeli ve huzursuz bir şekilde uyandıysa tereddütsüz bir şekilde o işi yapmasının şer olduğuna karar verebilir.

Bununla beraber bazı İslam alimleri rüyada beyaz ve yeşil görülmesinin hayra, kırmızı ve siyah görülmesinin ise şerre delalet edeceğini söylemişlerse de bunun kesinlikle böyle olduğunu söylemek mümkün değildir. Yukarıda da açıkladığımız gibi aslolan rüyadan huzurlu veya huzursuz bir şekilde uyanmaktır. Zaten huzurlu rüyalarda genelde yeşil veya beyaz renklerin hâkim olduğu unsurlar görülür, huzursuz rüyalarda ise genelde kırmızı ve siyah renklerin hâkim olduğu unsurlar görülür.

Kişinin rüyasında lapa lapa yağan bembeyaz karın altında ve/veya don tutmuş karın üzerinde sevinçle yürüdüğünü görmesi şüphesiz hayra alamet bir rüyadır. Veya, kişinin kıpkırmızı ateşin içine düşmemek için büyük mücadeleler verdiğini gördüğü rüya ise şerre alamet bir rüyadır. Burada dikkat edilmesi gereken hususu tekrar etmem gerekir ki istihare namazı ve duası arkasından yatılan rüyadan hemen uyanıldığı takdirde ancak o rüyaya itibar edilir. Aksi takdirde istihareye yattıktan sonra rüyanın etkisiyle eğer rüyadan aniden uyanılmadıysa rüya'nın başka sebeplerden kaynaklandığı ihtimali yüksektir ve o tip rüyalara da hiçbir şekilde itibar edilmemesi gerekir.

Allâhu Subhânahû ve Teâlâ dünya ve ahirette hakkımızda hayırlı olan her şeyi cümlemize nasip eylesin.

Amîn yâ Muîn yâ Rabbe'l-âlemîn yâ ilâhe'l-âlemîn ve yâ erhame'r-râhımîn.

" } ] }