{ "title": "Niyet Duası", "image": "https://www.dua.gen.tr/images/Niyet-Duasi-54.jpg", "date": "20.01.2024 18:34:57", "author": "seda yağmur", "article": [ { "article": "
Niyet duası, insanın istediği bir konu hakkında, inandığı rabbinden dileklerde bulunmasıdır. İnsan kendi iç dünyasını çoğu zaman dua ile rahatlatır. Dua, insanın maneviyatıdır.

Niyet duası da diğer dualar gibi, maneviyattır. İnsanoğlu dünyevi işlerinde de ne kadar niyet duasında bulunsa da duanın çoğu zaman yaptırımı yoktur. Bütün mesele hayırlı olmaktan geçmektedir. İlk insanlıktan bu yana, yüzyıllardır insan ne zaman çaresizliğe düşse sarılacak bir şey aramaktadır. Bazen bir dost, bazen anne, bazen eş, bazen de bir ilah. Dua da bunlardan biridir. Aslında bir çeşit iletişim aracıdır diyebiliriz.

Niyet duası toplum arasında en çok okunan dualardan biridir. Kendine has usulü ve yaptırımı vardır. Kimileri, niyet duasında sadece kendisi için değil bir başkasının iyiliği içinde bulunanlar daha makbuldür der. Çünkü, insan insanın kötü dilini bilmez. Temiz dille onun hakkında niyette bulunur. Duanın kabul olması içinde ruhun ve niyetin temiz olması son derece önemlidir.

Niyet duası, bir çeşit insanın isteklerinden doğmuştur diyebiliriz. Çünkü dua, tanrı ile insan arasındaki tek iletişimdir. Bu nedenle niyet duası gibi birçok dua vardır. İnsan duasını temiz dille, iyi niyetle yapmalıdır. Rabbinden isteklerde bulunurken ister dünyevi olsun ister manevi, onunla samimi ve dürüst bir dille konuşmalıdır. Şüphesiz ki Rabbimiz her şeyi görür, duyar ve önceden bilir.

Niyet duası gibi insanın ihtiyaçlarından, yaptıklarının sonuçlarından türeyen birçok dua çeşidi bulunmaktadır. Dua ederken insan sabretmeyide öğrenmelidir. İnandığımız Rabbin peygamberleri bunu sık sık dile getirmişlerdir. Sabır her şeyin anahtarıdır. Tevvekkül ve sabır. Sadece niyet duası değil, şükür duasını dilimize alabilmemiz için sabretmemiz, şükretmemiz gerekir. Her duanın kendine has usul ve ediliş şekli vardır. Örneğin, şükür duası aslında bir şeyin sonucudur. Bu dua edilirken de genelde bir yardımda bulunulur.

Niyet duasının usulü ve okunuşu

Niyet duasına başlamadan önce salavat (Allahümme salli sellim ala seyyidina Muhammed'in ve ala alihi ve sahbihi ve sellim) getirilerek abdest alınır ve 2 rekât sabah namazı kılınır ve ardından;
Gibi insanın içinden ne geçiyorsa ne istiyorsa samimi bir dille Rabbinden ister. Ayrıca kimileri, niyet duası ederken adakta bulunmanın da iyi olduğunu söylemektedir. Her ne olursa olsun duanın kabul olması insanın kendine samimi, temiz ve dürüst olmasında geçmektedir.
" } ] }