{ "title": "Sınavda Başarılı Olmak İçin Dua", "image": "https://www.dua.gen.tr/images/Sinavda-Basarili-Olmak-Icin-Dua-52.jpg", "date": "23.01.2024 03:16:47", "author": "Gül KASAR", "article": [ { "article": "
Sınavda başarılı olmak için dua, Dünyaya imtihan için gönderilen kul, hayatının her kademesinde imtihanlarla sınavlarla karşılaşmakta, bu sınavları aşmak için çabalamakta, her daim sınav ve dolayısıyla zorluklara karşı hazır ve uyanık olmaktadır. En güzel duygu başarılı olmak, emeklerinin, çabalarının karşılığını görmektir.

Özellikle öğrenci olan kardeşlerimizin en büyük korkuları sınav korkusudur. Sınavda aşırı heyecanlanmak, heyecandan bildiklerini unutmak, dilinin tutulması en büyük korkuları arasındadır. Ne kadar emek verirlerse versinler, bir anlık tutulma bütün emekleri zayi edebilir. Düzenli ve tertipli çalışan her öğrenci dua ile de çalışmalarını desteklemeli, manevi olarak güç kazanmalı, karşılaşılabilecek olumsuzluklara karşı Allahu Teâlâ'ya sığınmalıdır.

Sadece dua ile sınavlarını geçeceğini düşünmek, ocağı yakmadan tenceredeki yemeğin pişeceğine inanmak gibi zor bir ihtimaldir. Her şartı yerine getirmek, dersi derste dinlemek, gerekli çalışmaları düzenli ve programlı yapmak, dua ile de bu emekleri desteklemek en doğru harekettir.

Sınav öncesi stresten uzak durmak, uyku düzenine ve beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek, zihni meşgul edecek gereksiz bilgi kirliliğinden uzak durmak, dinlenmeye de zaman ayırmak başarıyı arttıracak en önemli faktörlerdir. Aşırı çalışmak ya da aşırı umursamazlık her konuda olduğu gibi sınavlarda da başarısızlığı getirir. Her şey düzenli ve devamlı olursa meyvesini verir. Kiremit üzerine damlayan su damlasının zamanla delik oluşturması gibi, aslolan devamlılıktır aşırılık değil.

Sınavda başarılı olmak için okunacak dua

Başlama duası diye bildiğimiz duayı, her işin hayırla sonuçlanması için her işin başında olduğu gibi sınava girerken de okumak gerekir.

“Rabbi yessir vela tuassir Rabbi temmim bi'l-hayr”
“Rabbim! kolaylaştır zorlaştırma, Rabbim hayırla sonuçlandır”

Ta-Ha Suresinde geçen ayet-i kerime ilim isteyenlerin her daim okuması gereken bir duadır.

\"Rabbi zidni ılmen ve fehmen. \"
\"Rabbim ilmimi ve anlayışımı ziyadeleştir, arttır. \"

Ta -Ha Suresinde geçen Musa as. 'ın duası özellikle sınava ve mülakata başlamadan önce okunması tavsiye edilen dualar arasındadır.

“Rabbi'ş-rah li sadri ve yessir-li emri. Vahlu'l -ukdeten min lisani. Yefgahü gavli ”
“Ya Rabbi! Göğsüme ve gönlüme genişlik ver, işimi kolaylaştır. Dilimin bağını çöz ki söylediklerim anlaşılsın. \"

Sınava girerken İsra Suresi 80. Ayet-i kerimede okunmalıdır.

“Rabbi edhılni mudhale sıdkin ve ahricni muhrace sıdkin ve'c-al li min ledunke sultanen nasirâ. ”
“Ya Rabbi! Gireceğim yere beni doğruluk ile girdir ve yine doğruluk ile çıkar. Katından bana ilahi yardımınla bir kuvvet ihsan eyle. ”

Sınava girerken Allah Rasulunden (S. A. V.) rivayet olunan bu dua da okunmalıdır.

“Allahümme hır-li vehter li. Vela teklini ala ihtiyari. ”
\" Allah'ım! bu işi benim hakkımda bana hayırlı kıl ve bu işi bana hayırla nasip eyle! Allah'ım beni kendi başıma bırakma. \" (Tirmizi, De'avat,90)

Sınava başlayınca şu dua okunur.

\"Ya Hayyu ya Kayyum bi rahmetike ya esteğisu. \"
\"Her daim diri olan ve diriliği için kimseye ihtiyaç duymayan Hayy olan, yerleri ve gökleri ayakta tutan ve kimseye muhtaç olmayan Kayyum olan Allah'ım. Senin merhametine sığınıyorum. \"

\"Allahumme el mıhni ılmen a'lemu bihi evarimake ve nevahiyeke, ve'r-zukni fehmen a'lemu bihi keyfe unacike ya erhame'r-ahimin. \"
\"Ey Allah'ım peygamberlerine bahşettiğin ilim ve anlayıştan, yakin meleklerine bahşettiğin ilham kabiliyetinden bana da bahşeyle. Muhakkak ki Sen merhamet edenlerin en merhametlisisin. Beni bunlarla rızıklandırmanı sonsuz merhametinden niyaz ediyorum. \"
" } ] }