{ "title": "Sünnet Duası", "image": "https://www.dua.gen.tr/images/Sunnet-Duasi-92.jpg", "date": "20.01.2024 14:14:11", "author": "Gül KASAR", "article": [ { "article": "
Sünnet duası; Sünnet olmak bütün peygamberlerde ve onlara uyan ümmetler tarafından uygulanmış, Allah Rasulune (S. A. V) kadar sürüp gelmiş bir peygamber sünnetidir.

Sünnetin meşruluğu

Allah Rasulu (S. A. V) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyorlar;

\"Dört şey var ki, bunlar peygamberlerin sünnetlerindendir. Sünnet olmak, güzel koku sürünmek, misvak kullanmak ve evlenmek. \" (Tirmizî, Ahmed b. Hanbel, Müsned).

Sünnet olayı; \"Bir canlıya acı çektirmek, ancak o canlıya yarar sağlar ve yarar canlıya çektirilen acıdan fazla olursa caizdir. \" şer'i kaidesine dayanmaktadır.

Sünnet yedi günlükten itibaren, on üç yaşına kadar yapılabilir. Erkek çocukların buluğ çağına ermeden sünnet ettirilmeleri babalarının üzerine dini bir vazifedir. Allah Rasulu (S. A. V.) torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'i dünyaya gelişlerinin yedinci günü sünnet ettirmişti. Sünneti seniyyeye uygun olan da çocuğun doğumunun yedinci günü sünnet edilmesidir.

Çocuk akıl baliğ olduğunda şeriat hükümleriyle yükümlü olacak, İslam'ın şartlarına göre amel etmekle emr olunacaktır. Bu nedenle akıl baliğ olmadan sünnet hükmü yerine getirilmelidir. Böylece ibadetleri, şeriatın belirttiği ölçülerde dosdoğru olarak başlamış olur.

Sünnetin tıbben faydaları nelerdir?

Sünnet olayının tıbbın ilerlemesiyle değeri, sağlığa faydaları daha iyi anlaşılmıştır. Erkeklerin sünnetsiz olduğu toplumlarda rahim hastalıkları oranı, sünnet olan toplumlara göre çok daha fazla görülmektedir.

Sünnetin dini açıdan büyük önemi olduğu gibi, sağlıkla ilgili yararları da oldukça fazladır. Bilim adamları ve özellikle tıp doktorları sünnetin olumlu faydalarını belirtmişlerdir.

Sünnet fıtratın esasıdır. İnsanın doğuştan buna ihtiyacı vardır.

Sünnet, Allahu Teâlâ'nın Hz. İbrahim (A. S)'in diliyle meşru kıldığı dinin tamamlayıcısıdır. Bu öyle bir dindir ki, kalbleri tevhid ve iman ile doldurmuş, bedenleri sünnet olmak, bıyık kesmek, tırnakları kesmek, koltuk altındaki kılları gidermek gibi fıtri özelliklerle bezemiştir.

Allahu Teâlâ ayet-i kerimede şöyle buyuruyor;

\"Sonra da biz, müşriklerden olmayan İbrahim'in hanif dinine uy, diye sana vahyettik. \" (Nahl, 16/23).

Sünnet duası

Ya Rabbi! Resulullahın (S. A. V.) sünneti seniyyesine uyarak çocuğunu sünnet ettiren bu anne babanın amelini makbul, günahlarını affeyle. Niyet ettiği sünnetin icrasını ve her hayırlı işini kolaylıkla tamam eyle. Çocuğunu ailesine, vatana, millete, din-i İslam'a hayırlı ve yararlı eyle. Salih evlat olarak yetişmelerini nasip eyle.

Ya Rabbi! Sünnet olan yavrumuza acil şifalar ihsan eyle. Onu lütfu kereminle ve sonsuz merhametinle sevindir. Sünnet olan yavrumuzu ve cümlemizi; Peygamber Efendimizin (S. A. V.) yolundan ve sünnetinden ayırma. İslam ahlakıyla ahlaklanmasını nasip eyle, cümlemizin evlatlarını da Kur'an'dan sünnetten ayırma.

Ya Rabbi! Yavrularımızı güzel huy ve İslam ahlakıyla yetiştirebilmeyi nasip eyle. Bizleri ve yavrularımızı her türlü kaza, bela ve musibetlerden muhafaza eyle. Gözümüzün nuru olan çocuklarımızı her türlü zararlı ve kötü alışkanlıklardan, insi ve cinni şeytanların şerrinden muhafaza eyle!

Anne ve babasına ve diğer sevenlerine; bu yavrumuzun diğer hayırlı mürüvvetlerini de görmeyi nasip eyle.
" } ] }