Salat-ı tefriciye duası; Hacet ve dileği olan, sıkıntı ve belaya düşmüş olan kimse, hacet namazları ile dualar ile selavatlar ile ilahi yardıma talip olur. Allah Rasulü (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde; "Dua ile sema kapıları arasında bir set vardır. Her kim duasına selavatla başlar ve selavatla bitirirse o set açılır, dua yerine ulaşır." buyurmuşlardır. Bu emir gereği her duaya besmele, hamdele, selvele ile başlamak ve bitirmek adet haline gelmiştir.
Allah Rasulü (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır ;
" Kim altından kalkamayacağı güç bir işle karşı karşıya gelirse, üzerime çok selavat-ı şerife okusun. Çünkü üzerime okunan selavat-ı şerife sebebi ile Allahu Teala o kişinin sıkıntılarını, kederlerini giderir, rızkını çoğaltır, Allahın yardımı ile muradına nail olur."
Salat-ı tefriciyye hakkında hadis-i şerif mevcut değildir. Allah Rasulü (s.a.v.) hadislerinde selavat okumanın faziletlerinden bahsetmiştir. Bu salavat daha sonradan alimler tarafından söylenmiş, etkisi tecrübe edilerek tavsiye edilmiş olan bir selavattır. Sayısıda alimlerin tecrübesi ile bulunmuş ve tavsiye edilmiştir.
İmam Kurtubi hz. leri her hacetin giderilmesine vesile olan selavat duasına ; " Salat-ı tefriciye ", diğer alimler bu selavatı şerife hürmetine muradlarının olduğunu görünce ; " Salat-ı Nariyye ", sır ehli de kalp gözünün açılmasına vesile olduğu için ;" Miftahu kenzil muhit " diye isimlendirmişlerdir.
Şeyh Muhammed Tunusi salat-i tefriciye hakkında ;
"Her kim selatı tefriciyeyi her gün 21 defa okursa, rızkı semadan yağmur gibi yağar, yerden ot gibi biter. " demiştir.
İmam Deyruni hz.leri ise salat-i tefriciye hakkında ;
"Bir mü'min beş vakit namazdan sonra bu selavat-ı şerifeyi 11 defa okumayı vird edinirse, rızkı kesilmez, maddi ve manevi yüce makamlara ulaşır." demiştir.
Her kimin önemli bir haceti varsa, evvela iki rekat hacet namazı kılar ve salat-ı tefriciye dausını 4444 defa okur ve ya okutursa, Allahu Tealanın izni ile muradına ulaşır, haceti giderilir.
Salat-ı tefriciye duasını okumaya başlarken yapılacaklar;
- İki rekat hacet namazı kılınır.
- Salat-ı tefriciye duasına başlamadan evvel 21 defa " Estağfurullah el-azim ve etubu ileyh "diye tevbe istiğfar edilir. Her ne niyet için okunuyorsa kalben niyet edilir.
- Euzu besmele çekildikten sonra salat-ı tefriciyye duası okunmaya başlanır.
- Salat-ı tefriciyye duasını 4444 defa okumak ya da paylaşarak okutmak gereklidir.
İbni Hacer Askalani hz.leri bu sayı için " iksir-i azamdır" buyurmuşlardır.
Salat-ı tefriciyenin arapça metni;
"Allahumme salli salaten kamileten ve sellim selamen tammen ala seyyidina Muhammedin'illlezi tanhallu bi hi'l-ugadu ve tenfericu bi hi'l-kurabu ve tukda bi hi'l-havaicu ve tunalu bi hi'r-ragaibu ve husnul havatimi ve yustesgal gamamu bi vechihi'l-kerimi ve ala alihi ve sahbihi fi kulli lemhatin ve nefesin bi adedi kulli ma'lumin leke."
Salat-ı tefriciyenin anlamı
"Allahım Efendimiz Muhammede (s.a.v.) kusursuz bir salat ve rahmet, eksiksiz mükemmel bir selam ve selamet vermeni istiyoruz. O Peygamber ki; O'nun hürmetine düğümler çözülür, sıkıntılar ve belalar O'nun hürmetine açılıp dağılır,hacet ve ihtiyaçlar O'nun hürmetine yerine getirilir. Maksat ve muradlara O'nun hürmetine ulaşılır, güzel akıbetler O'nun hürmetine elde edilir. O'nun şerefli yüzü hürmetine bulutlardaki yağmur istenilir.
Allahım O'nun aline, ehline, ashabına her göz kırpacak kadar zamanda dahi, her nefes alacak kadar zamanda dahi Sana malum varlıklar sayısınca salat ve selam et.